Geri git   ForumFinal > Pro Gündem > Serbest Kürsü > Köşe Yazarları

Özel Konu Ve Duyurular
RadyoFinal
Get the Flash Player to see this player.

Tags: , , , , ,

Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Yeni Osmanlıcılık Rüyasına Karşı Denge Siyaseti
Konudaki Cevap Sayısı
14
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler

Görüntülenme Sayısı
615

Bookmark and Share Seçenekler Arama Stil
Alt 07.02.09, 20:57   #1
simurk
Yeni Üye

Konular: 2
İtibar Gücü: 0
Rep Puanı: 10
Rep Derecesi : simurk is on a distinguished road
Arrow Yeni Osmanlıcılık Rüyasına Karşı Denge Siyaseti

YENİ OSMANLICILIK RÜYASINA KARŞI DENGE SİYASETİ

Emre KIZILKAYA/DIŞ AÇI/ HÜRRİYET GAZETESİ

( 5 Şubat 2009 )

Davos krizinin ardından İstanbul ve Gazze’deki kalabalıklar, Türk ve Filistin bayraklarını yanyana dalgalandırdı. Acaba bu kalabalıklar içinde kaç kişi, Filistin bayrağının, Osmanlı’ya karşı başlatılan ayaklanmayı organize etmek üzere 93 yıl önce İstanbul’da toplanan Arap entelektüelleri tarafından tasarlandığını biliyordu? Bunun cevabını bilmiyorum, ama bir şeyden eminim: Milli çıkarlarımız dışındaki faktörleri esas alıp geleneksel “denge siyasetimizi” bırakır ve dış politikada “ümmetçi romantizme” dalarsak, uluslararası arenada bu kadar güçlendiğimiz bir dönemde dünya başımıza yıkılabilir.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki çıkışı, İngiliz basınında yer alan ifadeyle bir “öfke nöbetinin” sonucu da olabilir, İsrail’e yönelik “hesaplı ve zamanlamalı bir tepki” de...

Bunu ancak Erdoğan bilir, ama bir gerçek tartışılmaz: Ahmet Davutoğlu’nun başarıyla teorize ettiği yeni “pro-aktif” dış politikamız, Erdoğan gibi -kendi ifadesiyle- “gönlündekini söyleyen” bir liderle yürütülemez. Bunu sanırım Başbakan’ın kendisi de artık görmüştür.

Çünkü tüm bölgesel meselelerde, bütün taraflara eşit mesafedeki güçlü ve dengeli bir aktör olarak, adeta bir “deus ex machina” gibi müdahale etme iddiamız, ancak “diplomasiyi de politika kadar iyi bilen” liderlerle sürdürülebilir.

Yâni Erdoğan’ın “monşer” diyerek küçümsediği “kordiplomatiğe” burun kıvırmak bir yana, onun maharetlerine de hâkim olan “dengeli” bir siyasetçiyle...

* * *

Zirâ bir Arap atasözü şöyle diyor: “En iyi cevabı, kızgın olmayan bir adam verebilir.”

* * *

AKP dönemi dış politikamızın “Yeni Osmanlıcılık” akımı diye yaftalandığı çok oldu, fakat Erdoğan’ın Davos çıkışı, bu yakıştırmaya yeni bir boyut kazandırdı.

Bir Arap gazeteci çıkıp “Erdoğan halife olsun” diye saçmalarken, Türk internet forumlarında da “Osmanlı’nın geri dönüşü” müjdeleniyor.

Diğer yanda çok daha ciddi bir gelişme olarak, Arap dışişleri bakanları “bizim meselelerimize Arap olmayanlar karışmasın” diye Türkiye’yi üstü kapalı bir biçimde eleştiriyorlar.

Çünkü Filistin sorunu konusunda söz haklarını kaybetmekten, hatta geçen yüzyılda petrol peşindeki “emperyalist” devletler eliyle aşiretlerine bahşedilen “anti-demokratik” iktidarı, bu gidişatın sonunda yitirmekten korkuyorlar belki...

Elbette Hamas’ın, dolayısıyla İran ve Suriye’nin bölgede etkisini artırmasından da haklı olarak çekiniyorlar.

Yeni Osmanlıcılık tartışmalarının farklı bir boyut kazandığını gösteren en çarpıcı gelişme ise, İstanbul ve Gazze’de yaşanıyor.

Başbakan Erdoğan’ı, Davos dönüşü havalimanında karşılayan kalabalığın içinde, Türk ve Filistin bayraklarının bir kolajı görülüyor. Gazze’de Hamas’ın düzenlediği Erdoğan’a destek mitinginde de bu iki bayrak birlikte sallanıyor.

Heyhat! Acaba orada bulunanlardan kaç kişi biliyor?

Bugünkü Filistin bayrağı, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başlatılan “Arap ayaklanması” için, 1916’da tasarlanmıştı. ‘Arap Aydınlar Konseyi’ne bağlı “ayrılıkçılar” İstanbul’da yaptıkları bir toplantının ardından bu bayrağı yaratmışlardı. Muhtemelen bu simgeselleştirmeye en çok, Osmanlı’yı bölmek isteyen ‘Arap Lawrence’ın İngilteresi sevinmişti.

Üzerinden daha 100 yıl geçmemişken, aynı bayrak, tuhaf bir ironiyle, “Türk-Filistin dayanışmasının” simgesi olarak kullanılıyor. İngiltere’nin tarihsel bir uzantısı olan ABD, bu kez bu gelişmeye hiç de sevinmiyor herhalde...

* * *

Bir de şöyle bir Yahudi atasözü var: “Dost kazanırken bir bedel ödemezsiniz. Fakat düşman edinmeniz için para vermeniz şarttır.”

* * *

“Pro-aktif” dış politikanın, “hamasi” bir liderlikten uzak durabildiği ölçüde başarılı olabileceğini kabul ediyorum.

Fakat bu politikayı yürütürken, Türk dış politikasının “tarihi evrimini” göz ardı etmeden, diplomatik geleneklerimizle aykırı düşmeden, “devletin devamlılığı” ilkesine de bağlı kalmalıyız.

Öyle ki, İkinci Abdülhamid’den beri, diplomaside bir “denge politikası” yürütüyoruz. Sultan Abdülhamid, çöken bir imparatorluğu devralmış ve büyük bir diplomat olmasına karşın ancak yıkılışı geciktirmeyi başarabilmişti.

Dış siyasi meselelerde, “diğer ülkelerin çatışan çıkarlarını kullanarak milli çıkar elde etmeyi” amaçlayan denge stratejisini mükemmelleştiren ise Atatürk olmuştu. Onun, Kurtuluş Savaşı boyunca İtalya ve Rusya’ya yönelik yaklaşımını ve son yıllarında da Hatay taktiğini hatırlayalım.

Ardından İsmet İnönü, Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı’ndan uzak tutmayı başararak, geleneksel denge siyasetimizin en önemli başarılarından birine imza attı. Soğuk Savaş boyunca da, NATO saflarında yer almamıza karşın, SSCB ile dengeyi korumayı sürdürdük.

Değişen küresel koşullarla birlikte hızla artan siyasi, askeri, ekonomik ve diplomatik gücümüzle bugün önemli bir “bölgesel aktör” haline gelsek de (üstelik zamanla bu gücümüz daha da artacak gibi), dengemizi altüst edebilecek “Yeni Osmanlıcı dolduruşlara” gelmemeliyiz.

Denge siyasetini, dış politikada “milli çıkarlardan” başka hiçbir faktörü (evet, ‘din kardeşliğini’de) umursamayan “basiretli” temsilcilerle sürdürmemiz şart.

Bu yüzden ya Başbakan Erdoğan biraz “monşerlik” öğrenecek veya Türkiye’nin milli çıkarları uğruna, gerektiğinde uluslararası platforma kendisi yerine “monşerlikten” biraz anlayan birini çıkaracak.

Yoksa ne mi olur?

Dış politika geleneklerimizi bir kenara itip risk alarak “dengeyi” bozduğumuz son seferde ne olmuştu?

İttihat ve Terakki’nin “romantik” maceraperestliğiyle, Arapların ve Orta Asya’ya dek tüm İslam aleminin arkamızda birleşeceğini umarak “yanlış tarafta” bir dünya savaşına girmiş ve Dimyat’a pirince giderken, İstanbul’dan bile olmuştuk.

Sırtımızda bir hançerle...
.
.
.
.

Konu simurk tarafından (07.02.09 Saat 21:07 ) değiştirilmiştir.
simurk Çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Alt 07.02.09, 21:10   #2
SamsuNLu
Yılın Üyesi

SamsuNLu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Konular: 1250
Rep Derecesi : SamsuNLu is on a distinguished road
SamsuNLu - MSN üzeri Mesaj gönder

Evet zamanında Osmanlı'yı Arap milletleri Filistin'inde icinde olmak üzere , bu büyük bir ihanettir zaten suanda da o ihanetin bedelini ödüyorlar ama baktığımız zaman Türkiye'nin o topraklara karsı bir sorumluluğu var kimse sahip cıkmıyor Türkiye'nin sahip cıkması normal.Ama basbakanımız bunu rant elde etmek icin kullanıyor olabilir.

Acıkcası ben hürriyet milliyet zaman vs. o tür gazetelere ve yazarlarına güvenmiyorum.

TÜRK OLmanın Suç SayıLdığı ßu Dünyada İnadına TÜRKÜM Diyenlere Selam OLsun ...

Durma Düşman Durma, Gücünü Artır, Türklüğün Başına Hakaret Yağdır. Uyuyan Bir Kavme Bu Felaket Azdır, Vur Eski Kölesi Utandır Onu, Bırakma Uyusun, Uyandır Onu!..

Ziya Gökalp

ßıraktım Elimden Tabancamı Artık Barut Kokusu Gelmiyor.
SamsuNLu Çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Alt 07.02.09, 22:04   #3
simurk
Yeni Üye

Arrow Yeni Osmanlıcılık Rüyasına Karşı Denge Siyaseti

Benim için önemli olan mantıktır. Sevdiğim bir konuyu, sevdiğim bir makaleyi dile getirmektir. İster devlete yalakalık yapan ister devlete düşman olsun mantıklı gelen düşünce yazıları sunmayı severim. O veya bu gazeteyi savunan ve o'cu bu'cu insan değilim.

Doğru söylüyorsun. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış evresinde Filistinliler, Avrupa Devletleri'nin oyunlarına geldiler ve bir tür "yapay milliyetçilik" üretildi. Bu milliyetçiliği kime karşı kullandılar? Osmanlı İmparatorluğu'na karşı. Filistinliler o zamanlar ne demişlerdi? Mecazi anlamda söyleyecek olursak, "Ben artık büyüdüm,18 yaşımı geçtim, özgürlük istiyorum." havalarına girdiler ve sokak arkadaşları olan Avrupalıların ayağına uydular.O zamanların Arap dünyası bile Avrupa ve Amerika'nın etkisindeydi de Filistinlileri Osmanlılara İngilizlerin aracılığı ile ortakça kışkırtı, şimdi de Arabistan ülkelerinin Filistin'e karınca kadar desteği bile yok. Şu çirkefliğe bakın ki ibret alalım.

Bu Filistin milliyetçiliğini ortaya atan kişi de İngiliz ajanı olup "Arabistanlı Lawrance"dir.

(Küçük Not: Üretilen bir takım yapay milliyetçi sistemlerin bir ülkeyi ne hale getirdiğini ibretle gördüm. Bunu daha forum silinmeden önce vurgulu bir şekilde dile getirmiştim. Şu anda bile ülkemizde bulunan suni milliyetçilik akımları zamanla Türkiye'yi parçalar. Örnekler verece olursak Osmanlı Devletinin yıkılış sebeblerinden biri miliyetçilik akımları idi. Balkanlarda oluşan parsel parsel ülkeler, Yunanistan'ın yaptığı milliyetçilik,Bulgaristan'ın ihtiras rüzgarları...
O zamanın İtthat ve Terakki Cemiyeti sahtekar ve hileli bir şekilde vatan sevdalısı imajını çizip vatan kurtarıcılığı yapıyordu da Osmanlı Devleti'nin parçalanmasına yetti.!!! Çünkü onlar aslında yabancı ülkelerin ajanlığını yapıyordu. Benim kastettiğim bakış açısı buydu. "Ya sev ya terket" de ne demek? Bu tür tavırlar, Amerikan milliyetçilerin patentine ait bir sözdür ve bu, bizim açıdan ise ülkemizi vatanımızı parçalamayı hararetlendirir. Öte yandan saçmalıkça "biji kürt.." ifadeleri nedir,neyin nesidir? Bu tür üslup ve anlamsız tavırlardan şiddetle kaçınmak gerekir.
Asker, 1980 darbesinden sonra, 1982 Anayasası'na düzenli, birleştirici ve "Türk Milliyetçiliği"nin ne olduğu (temiz ve öz anlamda) ayrıca yanlış anlaşılmasının da önlenmesi için "Atatürk Milliyetçiliği" ibaresi konulmuştur. Mealesef aşındırma ve kaşınmalar hala sürüp gidiyor.
Buradaki asıl amacım "Türk (Atatürk) Milliyetçiliği"nin doğru dürüst bir şekilde algılanmasına yardımcı olmaktır.Anlamak istemeyen zaten işine gelmedikleri içindir.)

Ne kadar gıcık olunacak haldir ki, Filistinliler şimdi de geliyorlar, "yarvarırım kurtarın bizi, destek olun bize" deyip duruyorlar. Zamanında akılları neredeydi?
Türk'ün Türk'ten başka dostu olmadığını o zamanlar anlamadılar da şimdi mi anladılar. Başlıycam onların böyle satılık tavırlarına. Ondan sonra Türk askerimiz gidip orada kendini öldürtecek... Zamanında Osmanlı'ya ihanet edip de şimdi ayaklarımıza kapanmalarına utanıyorum...

Aslında Filistinli ataları suçludur. Filistin topraklarını İsraillilere sattılar,acısını da torunlarına çektiriyorlar.

Ne yalan söyleyeyim,bizler müslüman olarak, bu kadar düşüncesiz ve zekası geri olduğumuz sürece, her türlü acıları sıkıntıları,içimizdeki kafirlere karşı korkuyu çekmeye, Allah'tan geldiği için hakediyoruz.

Bu, müslümanlara verilen Allah'ın cezasıdır.

Belki de, çok geç gelen bir tokat...Osmanlı tokadı....Osmanlı Vatanını satmanın verdiği ihanet tokadı... Osmanlı şehitlerimizin sitem ettiği, "ah" etkisi.

Ne biçim şeydir anlamıyorum ki.

.
.
.
.

Konu simurk tarafından (08.02.09 Saat 00:41 ) değiştirilmiştir.
Alt 08.02.09, 12:17   #4
SamsuNLu
Yılın Üyesi

İngiliz ajanı Arabistanlı Lawrance iyi biliyorum hikayesini kim olduğunu Arapları kandırarak Türk'lere karsı kıskıttılar.

ßirde ''Ya sev yada terke'' sözü ne anlamdadır kimse bilmiyor bari ben açıklıyim , bu söz ; ßenim ülkemin bayrağına , diline , dinine saygı göstericeksin saygı göstermiyor musun? o zaman kaybol git demek anladın mı? ßen amerikaymıs suymus buymus anlamam bu söz Türk'lerin sözdürü onu iyi biliyorum konuyu saptırmaya da gerek yok bu sözden rahatsız olanlar terketsinler burayı.

Durma Düşman Durma, Gücünü Artır, Türklüğün Başına Hakaret Yağdır. Uyuyan Bir Kavme Bu Felaket Azdır, Vur Eski Kölesi Utandır Onu, Bırakma Uyusun, Uyandır Onu!..

Ziya Gökalp

Alt 08.02.09, 14:44   #5
simurk
Yeni Üye

Alıntı:
SamsuNLu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
İngiliz ajanı Arabistanlı Lawrance iyi biliyorum hikayesini kim olduğunu Arapları kandırarak Türk'lere karsı kıskıttılar.

ßirde ''Ya sev yada terke'' sözü ne anlamdadır kimse bilmiyor bari ben açıklıyim , bu söz ; ßenim ülkemin bayrağına , diline , dinine saygı göstericeksin saygı göstermiyor musun? o zaman kaybol git demek anladın mı? ßen amerikaymıs suymus buymus anlamam bu söz Türk'lerin sözdürü onu iyi biliyorum konuyu saptırmaya da gerek yok bu sözden rahatsız olanlar terketsinler burayı.
Samsunlucum cihancım, Sayın Devlet Bahçeli bile bu sözü reddetti, Sayın Oktay Vural reddetti. Bu söz bizim değildir,demişlerdir...Bu söz bizim patentimiz değildir,demişlerdir.
Ne güzel de reddettiler işte. Kimi ülkücü ve alperenci arkadaşlarımdan anlayanı var anlamayanı var...

~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~~.~.~.~.~.~.~

Konu simurk tarafından (08.02.09 Saat 14:49 ) değiştirilmiştir.
Alt 08.02.09, 14:50   #6
SamsuNLu
Yılın Üyesi

ßen bu sözü ; yukarıda da belirttim benim bayrağıma saygı göstericeksin dilime saygı göstericeksin eğer göstermiceksen git anlamında söylüyorum milletin ne anlamda söylediği beni ilgilendirmez

Ziya Gökalp

Alt 08.02.09, 15:01   #7
simurk
Yeni Üye

Beni bu kadar çok hain gibi gösteriyor ve hain yakıştırması yapıyorsun, üstelik üvey çocuk muamelesi de görüyorum.
O halde bir daha geri dönmemek üzere çekip gidiyorum... Atatürkçü düşünceyi savunuyor oluşumu hazmedemiyorsunuz.
Aslında siz hepiniz, Atatürk ilkelerini özümsayen insanları gençleri sevmiyorsunuz.
Ülkemizin bayrağına,diline,kültürüne sahip çıkan insanları görmemezlikten geliyor ve ırkçı bi tavırla reddediyorsunuz.
Sanki temizmişsiniz gibi.

Senin bu çirkin ve çirkef anlayışın için teşekkür ediyor ve kapıyı büyük bir hışımla çarpıp gidiyorum...

Bir daha geri dönmemek üzere ve düşüncelere darbe indiren insanlar yüzünden...

Çekip gidiyorum...

Kaybeden benim katlanamayan sen ol... 2006'dan beridir siteye devamlı üyeydim üstelik.
Hiç bu kadar rencide olmamıştım açıkçası.

Allah'a ısmarladık. Tanrı Türk'ü korusun...
.
.
.

Konu simurk tarafından (25.03.09 Saat 21:35 ) değiştirilmiştir.
Alt 08.02.09, 15:26   #8
SamsuNLu
Yılın Üyesi

Senin bu kadar alınıcağın ne söylemişim suan hayretler içerisindeyim kimseyi zorla cağırmadık zorlada kovmuyoruz yolun acık olsun derim

Ziya Gökalp

Alt 08.02.09, 15:38   #9
simurk
Yeni Üye

Alıntı:
SamsuNLu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Senin bu kadar alınıcağın ne söylemişim suan hayretler içerisindeyim kimseyi zorla cağırmadık zorlada kovmuyoruz yolun acık olsun derim

zaten kimseyi zorlan çağırmadın. Alınmakla da hiç ilgisi yok.

Ama görüyorsun ya zorlan kovuyorsun. zaten çek git diyorsun, zor kullanmıyor musun, al işte. Bir de işi temize çekiyorsun.

İşte senin gibi çirkin zihniyetliler bu vatana bu ülkeme yüktür her zaman.

.
.
.

Konu simurk tarafından (08.02.09 Saat 15:40 ) değiştirilmiştir.
Alt 08.02.09, 22:00   #10
SamsuNLu
Yılın Üyesi

ßen sana burda git demedim sadece bayrağıma dilime dinime saygısızlık yapana git dedim yaran var ki gocunuyorsun.

Sizin temiz zihniyetinizi de iyi biliyoruz merak etmeyin kasmayın

Ziya Gökalp

Bookmarks

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)

Seçenekler Arama
Stil